Liisa Polameri

Unohtuuko Laatu

  • Kalassa
    Kalassa
  • Vesi
    Vesi

 

Minkälaista on Laadukas kahvi. Mikä siitä tekee Laadukkaan.

Minulla on viimevuosina ollut tapana käydä kahvilla eri kahviloissa, usein jopa päivittäin. On mukavaa nähdä ja kuulla muita ihmisiä. Kahvilat lähistöllä ovat tulleet tutuiksi ja valikoituneet lähinnä kahvin Laadun perusteella.

Mutta miten onkaan tänä päivänä. Eräässä kantapaikassani kahvin Laatu oli yllättäen muuttunut. Kun kyselin siitä tarjoilijalta, minulle vastattiin, että meillä on hyvä kahvi.

Mutta kun omasta mielestäni se ei ollut enää hyvää. Myös palvelun Laatu oli muuttunut. Aiemmin se oli kotoisen ystävällistä ja asiakaslähtöistä. Se ei vaikuttanut mekaaniselta. Siis mitä se silloin aiemmin oikeastaan oli?

Laatu on kummallinen käsite, kun sitä ei voi objektiivisesti määritellä. Siten, että sen rakenteen voisi eritellä viittaamalla sen jokaiseen nippeliin ja nappeliin erikseen. Laadukkaan kahvinkin jokainen asiakas määrittelee omien makutottumustensa mukaan. Laadun tunnistaa kun sen kohtaa?

Tänä päivänä todellisuutemme rakentuu kaksijakoisen maailmakuvan kautta: Subjekti – objekti, luonto – kulttuuri, muoto – sisältö, järki – tunne...

Selailin vanhoja kirjojani. Aikanaan Kreikan filosofit ovat väitelleet Laadusta ja sen merkityksestä. Nykyinen länsimainen historiallinen maailmankuvamme määräytyy a prioristen – lähinnä aistihavaintoihin perustuvien - käsitysten mukaisella tavalla, syy – seuraussuhteisiin. Ylimmäksi hyväksi on korotettu järki.

Mutta siitä puuttuu Laatu. Yksittäisten kansalaisten tunnot, jotka aikanaan olivat yhteisöllisä.

Rakenteellisen todellisuuden ymmärtämiseen vaaditaan sen arvolähteen ymmärtämistä, josta todellisuus on saatu. Olemme unohtaneet siitä esihistoriallisen lunnonjärjestyksen. Ne järjestelmät, joiden kieliopissa subjektia ja predikaattia ei eroteta jyrkästi toisistaan, tomivat ”Laadukkaammin”. Laatu löytyy elämän Alusta, kaksijakoisen maailmankuvan takaa.

Miten on meidän sote – hankkeemme Laadun laita. Onko siinä huomioitu kansalaisten omat tunnot vai onko se ylhäältä päin saneltua rahapolitiikkaa? Saman kysymyksen voi esittää kustannustehokkaasta, hanasta tulevan kahvin hinta – laatusuhteesta.

Kahvin Laatupulman ratkaisin itse siten, että keitän kahvin itse ja nautin siitä jossakin luonnossa.

Kun Laatu unohdetaan, kehitys on mielenkiintoinen. Laaduttomat sillat romahtavat, talot hajoavat, pienyritykset kuolevat, yhteisölliset rakenteet hajoavat, sananvapaus katoaa, kulttuurit, hajoavat... Luonto kuolee ja ihminen sen mukana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Mitä tulee kahvin laatuun, niin omasta mielestäni hyvä kahvi syntyy tummapaahtoisesta suodatinjauhetun- ja erittäintummapaahtoisen kahvin sekoituksesta.

Mika Sarivaara-Satta

Laatu syntyy rehellisyydestä, rakkaudesta ja ilosta.
Americano, tupla-espresso ja italialaista.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Löysit nuo kolme hyvää. Mutta ongelma taitaa olla se, että myös niiden laadusta löytää erilaisia laatutekijöitä. Jos ajatellaan, että meri on Laatu joka muodostuu veden mosaikkimaisesta ja verkkomaisesta systeemistä, niin sen määrittely sanallisesti on vaikeaa.

Kahviasioissa samoilla linjoilla. Tosin kahveistakin löytyy erilaisia laatukriteereitä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Laatu on kummallinen käsite, kun sitä ei voi objektiivisesti määritellä".
Niinpä.
Joku sanoi palvelusta sen olevan hyvää, jos asiakas saa parempaa palvelua kuin odotti.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jos jatkan tuota vesivisiotani Laadusta, niin vesikin voi olla hyvän Laatuinen, jos siinä on riittävästi hyviä Laatutekijöitä (mikä määrä?). Että voi rauhassa kalastella. Tai saada palvelua sairaalassa.

Toimituksen poiminnat