Liisa Polameri

Hoitovapaauudistus meni mönkään

  • Uudistusta tarvitaan
    Uudistusta tarvitaan

 

Hallituksen perhevapaaudistuksessa näkyy Keskustapuolueen vanhoillisen siiven kädenjälki.

Jos työllisyyden lisääminen on hallituksen prioriteeteissa etusijalla, niin suurellla todennäköisyydellä, tämä ratkaisu ei sitä tue. Vaikutus voi olla päinvastainen.

On sääli, että Suomi ei päässyt tässä  molempien vanhempien työllistymisen ja tasa - arvoisempien valinnanamahdollisuuksien kanssa muiden Pohjoismaiden tasolle.

"Yksi keskustan kynnyskysymyksistä hallitusneuvotteluissa oli se, että perhevapaauudistuksen on oltava parannus nykyiseen järjestelmään. Keskusta on linjannut, että kotihoidontukea ei saa lyhentää ja että ansiosidonnaisen perhevapaakauden isien osuuden pidentäminen ei saa vaikuttaa äitien osuuteen lyhentävästi."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/282860-ek-pettyi-raskaasti-hallituksen-...

http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273790-naisen-asema-tyoelamassa-o...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Sirkku Niskanen

Niin, pitää kysyä mitä tällä uudistuksella edes tavoitellaan?
Jos työllisyyden lisääminen on perhevapaauudistuksen prioriteeteissa etusijalla, niin sitähän tällä ehdotetulla mallilla ei saavuteta. Hallitusohjelmakirjauksessa kuvataan, ettei uudistuksella edes tavoitella työllisyyden kasvua, vaan sen tavoitteet ovat perheiden hyvinvoinnin ja tasa-arvon parantamisessa. Ja tämä tietysti maksaa ja maksajia ovat työantajat sekä työntekijät sillä perhevapaita rahoitetaan työtulovakuutuksen kautta, ja maksajina toimivat valtaosin työnantajat ja työntekijät. Valtio osallistuu varsin pienellä prosenttiosuudella kustannuksiin. Joten olisiko oleellista heidän saada vaikuttaa uudistuksen sisältöön. On myös väläytelty että tämä uudistus edistäisi syntyvyyden kohoamista - EI edistä sillä tällä ei ole mitään tekemistä alhaisen syntyvyyden juurisyiden kanssa.
Pohja tälle uudistukselle tulee EU:sta. EU-direktiivit velvoittavat meitä kansallisesti ja määrittelevät äidille kiintiöidyn vapaan pituuden. EU-sääntely lähtee siitä, että äideillä tulee olla henkilökohtaisia vapaita yhteensä viisi kuukautta. Tämä ehdotus on tiekarttaa, jonka hallitus laati kolmikantaisen valmistelun pohjaksi. Keskustalle on toisaalta tärkeintä, että äitien nykyisin käytettävissä olevat vapaat eivät vähene ja nykyinen kodinhoidontuki säilyy muuttumattomana.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Suomi sijoittuu hoito- ja vanhempainrahakauden pituudessa itä-eurooppalaisten maiden joukkoon. Hallituksen ratkaisu oli takaisku sukupuolten väliselle yhdenvertaisuuden kehitykselle. Väitetään myös, että naiset eivät halua lapsia sen vuoksi, kun työpaikansaanti fertiili - iässä on vaikeaa.

https://www.sak.fi/serve/bWVkaWEvNTA4NC9maWVsZF9maWxl

Käyttäjän VesaKyllnen kuva
Vesa Kyllönen

Kyse on työn arvostuksesta.
Miksi täystyöllistettyjä, pienten lasten vanhempia pitäisi ylipäänsä repiä johonkin muuhun työhön, onhan kyseessä maailman tärkein työ, siis lasten hoiva ja huolenpito.
Hallituksen tulisi ajaa kohtuullista, eläkettä kartuttavaa, valtion maksamaa palkkaa kaikille pienten lasten vanhemmille, joka perustuisi juurikin paitsi lasten ja vanhempien, myös vanhempien sijaisuuksille palkattavien hyvinvointiin.
Näin vanhemmat saisivat valita, hoitaako lastaan, vaiko painua ”töihin”, pois lapsen varhaisesta elämästä ja omasta vanhemmuudesta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

#3

Ravinnon hankinnan kannalta, voimme verrata omia primitiivisiä tarpeitamme sukulaisiimme simpansseihin ja bonoboihin.

Sulkea toinen vanhempi yksityisen piiriin moneksi vuodeksi, on ihmiselle luonnoton tila. Jos käytäntö olisi luonnonmukainen, mitään kiistojakaan ei olisi.

Ihmiselle ravinto ja suoja ovat elintärkeitä elementtejä. Keräilijä- ja metsästäjäyhteisöissä, ravinnohankintaan osllistui koko heimon väki. Vasta teollistumisen aikaan, työtehtävät sukupuolen mukaan, alkoivat eriytyä toisistaan.

Edellisen kommenttini graafi osoittaa, että Suomi poikkeaa muista Länsimaista pitkän, maksullisen hoitovapaan vuoksi. (Suomi ja Puola ovat ovat vanhoillisimmat.) Käytännön lyhyen perinteen mukaan äiti käyttää hoitovapaan yli 90 %.

Meillä myös syntyvyys on alhaisempaa, kuin muissa Pohjoismaissa.

Toimituksen poiminnat